Sundoor

Nemrég érkeztem haza Olaszországból, ahol Adam Mizner frissen kiképzett öccse, Gabe Mizner tartott workshopot a Taijiquan alapjainak elmélyítéséről. Helyes és pontos instrukciókkal gazdagodott aki ott volt és láthattuk, hogy nem kell egy élet a megvalósításhoz, csupán pár évnyi befektetett energia. Újfent előkerültek fontos és egyben nagyon apró részletek, amik igazán szükségesek a Taijiquan megvalósításához.

Még mindig ugyanaz, de erre van szükség

Ez alatt továbbra is azt értem, hogy az egész test átalakul és másféle mechanizmus működteti, nem hétköznapi módon. Ez a másféleség szemmel látható és érezhető változással jár, amit most már kimondottan a egészséges (eredendő) testtel azonosítok, ez már számtalanszor bizonyosságot nyert. Minden logikusabb, egyszerűbb és érthetőbb viszont, a Qi egyre inkább átveszi a mozgást az izmok helyett. A helyesen kivitelezett formagyakorlat vagy “vattába csomagolt vas”-szerű erők megjelenése, nem technika kérdése, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. A pozitív mellékhatások, amik ezzel együtt járnak, igen erősen érezhetők. Egyedülálló módon fejleszti a testben lévő csatornák nyitását és ezáltal folyamatos és egyre nagyobb felszabadulás érezhető, könnyed akadálymentesség és nyitottság. Már le is merem írni, hogy a visszafiatalodás sem áll távol ettől a fogalomkörtől és ezt nem olvastam valahol, hanem picikét tapasztaltam.

A legfontosabb tananyag

A meglévő és rég ismert gyakorlatokat pontosítottunk és életet leheltünk a legkisebb részletekbe is. Ez mindig lehetőséget ad, hogy ráébredjünk arra, miként csináltuk hasztalanul a gyakorlatokat hónapok óta, mert egy apró részlet miatt félresiklott minden eredmény. Ebből a szempontból igen fontosak a folyamatos ellenőrzések olyanoktól, akik előttünk járnak a Taijiquan művészetében. Nem lehet ezt máshogy elsajátítani, a személyes találkozás mindig rádöbbentő, hogy folyton járni kell a “forráshoz” nem lehet annyi “vízzel” dolgozni amit korábban merítettünk, ahhoz hogy forrásokká váljunk meg kell valósítani minden alapot hibátlanul. Az út könnyen félrevihet ha nem tudjuk a gyakorlatok pontos célját és kivitelezését. A belső munka ugyanis kívül nem kivitelezhető és nem is igazán látszik, ezért az elején szinte egy sötét szobában tapogatódzva kerülünk egyre közelebbe a villanykapcsolóhoz. Amikor megvan, akkor már csak sok gyakorlás kell és menni fog. Ez a művészet egyedülálló és különleges, nem csak a maga nemében és még mindig fantasztikus előnyökkel jár a gyakorlása, picit elfogultnak tűnhetek, de remélem egyre inkább objektíven fogom tudni igazolni mindezt.

Hosszú az út amíg a vállak ellazulnak, de csak akkor érezhető, hogy milyen, amikor megvalósult, előtte elképzelhetetlen. Legtöbben azt hiszik, hogy az alapelveket megvalósították a Taijiban pedig nem, egy ellazított váll akkora csoda és akkora eredménnyel jár, hogy nagy ritkaságnak számít és még ezt is kevesen érik el. Enélkül és még kilenc másik nélkül, viszont minden képesség passzív marad.

Igen, megint ugyanazokat írom mint eddig, ennek két oka van az egyik hogy az alapok a legfontosabbak és ennek elsajátítása évekbe telik. A másik, hogy ha ezt elsajátítottuk, akkor nincs is nagyon további varázslat, a képességek magától meg is jelennek benne.

Lesüllyesztett vállakat és feszülésmentes idegrendszert!