Sundoor

Cheng Man Ching (1900 – 1975)

Cheng Man Ching professzor a klasszikus Yang stílusú Taiji Quant képviseli, Yang Cheng Fu tanítványa volt és ő hozta létre a 37 mozdulatos rövid formát a korábbi hosszú formából (108 mozdulatos). Ezt az egyszerűsítést nem mindenki fogadta a klasszikus vonal folytatásának, de mégis máig rengetegen gyakorolják. A mozdulatok nem lettek átalakítva csak a sorrend változott és a mozdulatok csökkentek, így könnyebben és többek számára gyakorolhatóvá vált, ami hasznos eleme lett az egészségmegőrzésnek. A professzor öt különböző területen is kiválló volt. A költészetben, festészetben, kalligráfiában, harcművészetben (Taiji Quan) és az orvostudományban. Sokak szerint a kínai kultúra képviselőinek egy kiemelkedő alakja volt.

5 egyszerűsített alapelve

Ezeket az elveket szabadon értelmezve fordítottam, néhol picit alakítva a könnyebb megvalósítás kedvéért a pontos tükörfordítás rovására. Körülbelül 15 százalékban használtam hasonló de más kifejezéseket. Azt remélem, hogy minden gyakorlónak a javára válhat ez a megfogalmazás és segíthet megtalálni a valódi értelmét az elveknek, amit legjobb tudásom szerint eredetiként közöltem.

 1. Szép női kéz
  Egyenesen tartott laza csukló, nincs feszültség a karban kezekben és az ujjakban sem.
 2. Egyenes törzs
  A hát alsó része finoman nyújtózik lefelé, a farokcsont a saját súlyától ereszkedik és enyhén fordul lefelé. A fejtető emelkedik felfelé mintha függesztve lenne, a test alsó részét a gravitáció húzza lefelé. A test felső része akadálytalan, szabad és könnyeden mozog mintha lebegne.
 3. Lazítás
  Tudatosan ellazított a teljes test. Ez elengedhetetlen fontosságú összetevő.
 4. Elkülönített testsúly
  A testsúly nem egyenlően oszlik meg a lábakon (alapállás kivételével) az egyik terhelt a másik terheletlen.
 5. Fordítsd a derekat
  A test soha nem mozdul a deréktől függetlenül. Minden mozgás a (csípő) derékból ered. Az erő a lábakból ered, a csípő irányítja és az ujjakon keresztül jelenik meg.

További elvek

 • Lágyság
  A víz a leglágyabb elem a földön, mégis megállíthatatlan. A lágy legyőzi a keményet.
 • Mozdulat
  Az egyik mozdulat a másikba alakul. A következő mozdulat mindig az előzőből ered. Összességében csak egy mozdulat van az elejétől a végéig.
 • Selyem tekercselés
  A mozgás állandó és folyamatos, nincs törés a mozdulatok között.
 • Természetes légzés
  Lélegezz az orron keresztül, a nyelv finoman a szájpadláshoz ér. A has alsó része kilégzéskor tágul, belégzéskor összehúzódik. Továbbá lélegezz a tüdő hátsó részébe és engedd a mellkast lesüllyedni.
 • Legyökerezés
  A súlyunk természetesen süllyed a talajba a gravitáció által gyökereket eresztve mélyen szétterjed.
 • Levegőben úszva
  A levegő sűrűségét és anyagát is megérezzük ha könnyedek és relaxáltak vagyunk, a Taiji olyan mintha úsznánk a levegőben.

Forrás: www.softanswertaichi.com