Sundoor

Taiji, Taijiquan, Tai Chi, egyre többször hallunk róla, de nagyon kevesen tudják mi az valójában. Sok év gyakorlás és tanítás után megkísérlek helyes választ adni erre a kérdésre.

Egészség és harmónia

Taijiquan 太極拳 (Tajcsicsuan vagy Tai-Chi) Legyőzhetetlen (legmagasabb szintű) kínai harcművészeten alapuló egészségmegőrző, önfejlesztő rendszer, ami a Qi (életenergia) keringetésével, légzéssel és akadálytalan folyamatos mozdulataival javítja mind testi, mind szellemi összetevőit az embernek, majd harmóniában egyesíti. Nem áll ellen és nem harcol, így minden jelenséggel kedve szerint játszik akár ellenséges akár barátságos. 

Az elengedés és a fizikai törvények felülírása, egy olyan test és szellem kiművelésével, ami kimozdíthatatlan erővel gyökeredzik a harmóniában. Alapvetően nem egészségmegőrzés volt a lényege eme művészetnek, ez inkább egy olyan sajátosság, ami kialakul magától észrevétlenül. Manapság viszont legtöbbször gyógyító hatása miatt gyakorolják, ami nem csak a testre hat, hanem egész lényünkre, mentális és érzelmi kivetüléseink is kimozdíthatatlan és kellemes személyiséggé alakulnak. Minél korábban érdemes elkezdeni a gyakorlását, akár 16 éves kortól is, mert száz betegség elkerüli majd azt, aki helyes gyakorolja a Taijiquan-t.

Akik gyakorolják, hosszú, boldog és egészséges életet élnek. Jótékony a gerinc helyes tartására a mindennapi életben is, keringési, mozgásszervi és légzéssel kapcsolatos problémáknál szintén hatékony. Sok térd, hát, váll, nyak, derék, problémát, sikerült már tanítványaimnak meggyógyítaniuk a helyes gyakorlással, aminek mellékhatása lehet a belső béke és az ok nélküli öröm.

A formagyakorlatok jótékony hatása belső erőből ered, nem pusztán a mozdulatsor pontos ismétléséből. Spirituális útnak is kívállóan alkalmas, mert hasznos elméletekre épül, mint például a Yin-Yang, Öt Elem (változó állapot) és a Nyolc Erő. Ha a világ működését megismered, könnyen megtalálod majd a helyed benne. Saját tapasztalatom, hogy e művészet gyakorlása nélkül már nem írhatnám eme sorokat ebben a testben, de senki ne higgyen jobban nekem, mint saját tapasztalatinak.

A tévedések itt kezdődnek

Sokan azt gondolják egy formagyakorlat lassú ismételgetése, szép, lágy és könnyed mozdulatok által megnyugtat. Ez elsőre hihetőnek tűnik, de sajnos tévedés, mint ahogy az is tévedés, hogy nyújtások és erősítések alkotják a testi munka alapját. A lazaság nem elegendő önmagában és bizonyos izomcsoportok megerősítése sem. Továbbá az sem igaz, hogy azoknak való akik idősek vagy már semmilyen komolyabb fizikai mozgásra nem vágynak. Amit kívülről látunk a Taiji-ból az sajnos felkínál ilyen hibás következtetéseket, de ezek nem tükrözik a valóságot. Aki megismeri a Taijiquan művészetét hamar rájön, hogy a “kezdők szintje” is messze túlmutat ezen kezdeti képzeteken.

Amit nem is gondoltál volna

A Taiji mozgásművészet elsajátítása nehéz és hosszú úton kell végigmenni, cserébe viszont az eredmény is értékes lesz. Amiért sokáig tart elsajátítani az nem más, mint a sok kezdeti félreértés. Önmagában a mozgás, ami kívülről látszik közel sem takarja a belső munkát, ami belül zajlik, továbbá szükséges az elmélet vagy filozófia gyakorlatba ültetése is. A helyes mentális hozzáállás fogja okozni a test helyes működését és nem fordítva. Az elvek logikusak és teljesen összefonódnak a mozgással. A mozdulatok az izomnak nem az erősítéséből vagy az izomnak a nyújtásából erednek hanem egy harmadik állapotból. Erről szokták gondolni hogy titkos gyakorlatok eredménye, valójában viszont egy olyan izommunkáról van szó, ami nagyon nehezen érthető és tapasztalható meg, mert túl van a szokásos edzésmódszereken. Ez nem az izom tulajdonsága, hanem a képessége. Szemléltethető lehet a víz három állapota, ami lehet kemény mint a jég (erősítés), lágy mint a víz (lazítás, nyújtás) vagy pára és gőz, ami teljesen más fizikai tulajdonságokkal bír, ezt nevezem harmadik állapotnak, ez egy átalakított állapot, amiben kioldódott az előző két szélsőség egy harmadik minőséggé alakulva. Akik helyesen gyakorolják a Taiji-t hamar felismerik, hogy sokkal másabb, mint gondolták volna. Valójában egyszerűbb és egy folyamatos munka eredménye, ami önmagától nem jön létre csak tudatos kifejlesztés által. Az értékes és hosszan tartó eredményért mindig meg kell dolgozni, nem kapható könnyedén.

Az elmélet, ami nélkülözhetetlen

A tökéletes harmónia képlete, két egymással ellentétes erő egy egészként egyesülve alkot egy harmadik minőséget, ami túl van az előző két szélsőségen. Az aktív és a passzív hozzák létre egymást ahogy a kemény és a lágy és minden ellentét megteremti párját és a közöttük lévő végtelen számú átmenetet. Ez a tökéletes egész, ami összeállhat a tudat és a test harmóniájából, kemény és lágy, az üres és teli, menekülés és ellenállás, könnyű és nehéz egyesítéséből. A helyes megvalósításban, nem az egyiket vagy a másikat tapasztaljuk ezekből váltakozva, hanem egy harmadik minőséget, ami ezek egymás általi átalakításukból született. Az egyensúly nem mozdulatlan, hanem a változásokra való helyes válaszokból ered, egyfajta kiegészítése az erőknek, mozdulatlan mégis aktív. A nyolc erő megismerése elengedhetetlen, négy a fő irányokat jelenti, majd másik négy a sarkok vagy köztes irányokat képviseli. minden mozgást ez a nyolc erő hoz létre, majd ennek változatai teremtik meg a többit, de minden erőnek ez a gyökere. A Taijiquan-ban, az alapenergiákat megismerve szert tehetünk minden változás megismerésére, anélkül, hogy ismernénk azt, ami még nem történt meg.

Amiért megéri gyakorolni

Testtudatosság, harmónia, egészséges test, tiszta nyugodt elme, jó közérzet, hatékonyan támogat más dolgokat az életünkben, finom érzékenységet fejleszt az energiák és a mozdulatok terén, hosszú életet adhat, amiben megértés és öröm az uralkodó motívum. Stabilitás a bizonytalanban is, egyensúly  a lehetetlen helyzetekben, manapság igen nagy szükség van erre mind a fejben mind a szívben és mind a testben.

Csatlakozhatsz csoportos vagy magán óráimhoz, az alábbi gomb mögött megtalálod a részleteket!