Sundoor

Teaszertartás 功夫茶

Ahogy teát inni érdemes

EGY TEÁVAL KEZDŐDÖTT

Egy teával kezdődött, később sokféle érték született még belőle, pedig csak forró víz és Camellia sinensis. Minden tea ugyanabból a teacserjéből készül, legyen akár fehér, sárga, zöld, vörös, fekete, oolong, sheng puerh, shu puerh, stb. Csak az elkészítés menete más, néha hozzákerül még más is, mint virág, ginzeng, kókusztej, de alap esetben csak a teafű van, ami természetesen nem érintkezik cukorral, mézzel és citromlével sosem. A teaszertartás olykor nem gasztronómia, hanem harcművészet, spirituális vagy önismereti út mentén jelenik meg. Ázsiából eredő sokféle stílusból most csak egyről lesz szó, ami nem azonos a Japán teaszertartással, kevésbé kötött, kevesebb szabályt kell betartani. A kínai teaszertartásban is vannak szabályok, de létezik “lazább” változat mint, ami a császári udvarban volt megszokott. A teaszertartáson keresztül vezető önismereti úton több hasznos felismerésem is volt, ami új irányt adott. A legjobb dolgok közé került jó teát inni jó emberekkel és beszélgetni. A csodák pedig halmozódnak és jó emberek sorra találnak rám és teázunk.

Frissítő megállni egy jó teára, de mi a jó a teában? Amit találsz benne, lehet kevés vagy sok ez vagy az. A tea csak egy indok, hogy jó emberekkel találkozz, de a független, érdeknélküli véletlenek is megfelelőek lehetnek. Mennyi jó ember van és folyamatosan jelenek meg újak. Javaslom igyál egy jó teát, egy jó teamesterrel. Még nem ittál jó teát? Nem tudod milyen egy jó teamester? Nincs teamester aki ne lenne jó, a rossz teamester kevés és könnyű felismerni, mert erősen kötődik és erősen ragaszkodik a kerethez, amiben saját énjét jeleníti meg. A jó tea is könnyen felismerhető, nincs benne semmi csak víz és teafű, látszanak a tealevelek és szépek, töretlenek, semmi varázslat, ez fontos, mert a varázslat altat és korlátoz. A nyitottság szabad és enged, mint egy frissen főzött zöld tea. A nyers puer őszinte és kemény, magas mint a sziklás hegyek Kínában, ne vele kezd, nem érhetsz fel hozzá azonnal, légy türelmes és hagyd, hogy természetesen vigyen az út előre.

Kézzel készített egyedi yixing agyag teáskannákat érdemes minden teatípushoz használni. A teák íze a víztől is függ, ha lehet legyen helyi forrásból és friss. Akik veled teáznak hasonlóan hatással lesznek a tea ízére mint a víz. Az érzékeny finom tudat nem nyílik meg, ha a társaság nem alkalmas őt befogadni, mint egy finom tea sem bomlik ki a csészékben ha nincs aki felismerje. Alkímia és az elemek vegyülete a karma leple alatt. Sok teázó tudna mesélni a végtelenszer leöntött tea varázslatos ízéről vagy a nyugalomról és harmóniáról amit csupán teából nem lehet kinyerni.

 

紫砂壶 teáskanna, vörös teákhoz /a képet szerzői jogok védik/

A TEA ÚTJA

Kis kannában gyorsan leöntve, kicsi csészékben kapod a teát, rajtad áll mit fedezel fel benne, lehetsz kritikus vagy műélvező és bármi egyéb, de mindkettő hamar elfárad, ha nem őszinte nem lát a fátyol mögé. A tea olykor csak egy keret a belső dolgokhoz. Szabad minősíteni, de lényege túl van az ízén és illatán. Rövid életű emberi testben csupán az értékek megosztására van időnk. Tehát a tea egy jó indok, ami tiszta és hibátlan, mert nem szennyezi semmi, beszélgetésekre ad lehetőséget. Nem foghatsz rá semmit és nem várhatsz tőle semmit. Összehozza a teázókat. Tiszta és hibátlan érték. Légy könnyed és természetes, figyelj és kérdezz anélkül, hogy túlgondolnád, ennyi az egész, többi magától jön majd.

Vársz még valamire? Az úton haladás így indul, egy szemléletváltó beszélgetéssel. Ne ragadj le, ne kötődj az elképzeléseidhez, éld át, inspiráld és emeld azt ami történik, a folytatás természetes. Akik máshogy próbálták, még mindig bizonytalanok és nem értik mi történik, keresik magukat valahol a világban.

Forró víz és tea fű, talán te vagy mindkettő! A füst felemelkedik anélkül, hogy erőt fejtene ki, a kő elmerül, az ember megszabadul, mindez természetesen és önmagától történik. Ennyi a teakóstolás egy teamester fényében. Csupán teát főz neked és enged kiforrni majd lehűlni mint a teát. Valójában te vagy a tea, nem csak iszod, hanem önmagad is megfőzöd. Fontos a megértés, de nem szükséges mindent érteni, ez is lehet az út része. Ennél többet csak egy tea mellett mondhatok.

Várlak egy jó teára amikor készen állsz.

egy teamester