Sundoor

Amikor valaki elkezd Taijiquant (gyakran Tai Chi néven ismert) tanulni, nincs birtokában annak a tudásnak, hogy mi is ez a művészet, nem mindig sikerül helyesen értelmezni a célt. Kezdetben csak a gyakorlás első elemei által okozott kellemes tapasztalat, ami vezet. Sokszor azonban valami természetfölötti vagy spirituális vágy van a háttérben, ami a misztikum vagy emberfeletti képességek elérésére helyezi a hangsúlyt. A helyes és helytelent, jelen esetben lehet, hogy csak a megfelelő sorrend választja el egymástól.

Tévhitek

Akik a Qi keringetésével és a szellem művelésével, Shen, Yi, stb. energiákkal szeretnének foglalkozni általában beleesnek abba a hibába, hogy ezzel kezdik, illetve erre helyezik a hangsúlyt, minden mást háttérbe szorítva ezzel. Különlegesnek érezheti magát az, aki a Taijiquan magas szintje után érdeklődik és erre helyezi a hangsúlyt. De nem lehet itt kezdeni. Mivel ezek érdekes dolgok és ezért gyorsan tejednek írásban és szóban, egyre inkább köztudatban vannak és elérhetőek információk ezzel kapcsolatban. Megértésünknek viszont nem lesz alapja és táptalaja, ha nem az elején kezdjük. Kezdjük hát az elején és tegyünk azért, hogy ne csak elmélet maradjon ez az egész, a tapasztalat teljes hiányában. Nehéz elérni bármit, ha nincsenek helyesen lefektetve az alapok.

Különböző klasszikus harcművészeti és egyéb rendszereket összevetve, mindig ki van emelve a helyes sorrend, amit nem lehet változtatni kedvünkre. Manapság ez az egyik tévhit, ami rabul ejti a gyakorlót. Bízva a gyors haladásban, a feleslegesnek tűnő, nehéz vagy unalmas részeket átugorva szeretnének fejlődni. Ez sajnos nem lehetséges.

Amikor alávetjük magunkat egy rendszer hagyományának, az nem tartalmazhatja azt, hogy magunk helyett inkább a rendszeren próbálunk vagy szeretnénk változtatni.

Sajnos ha nincsenek erős alapok, helyette már a kezdeti megértésben is hiányosságok és bizonytalanságok vannak, akkor minden további ismeret és tapasztalat, ami erre épül szintén bizonytalan lesz. Majd ez egyre magasabb szinten, egyre nagyobb bizonytalanságot eredményez, amiben el lehet veszni, részben vagy teljesen félreértelmezni azokat az egyszerű dolgokat, amik semmilyen misztikumot nem hordoznak csak, ismeretünk hiányosságából fokadóan nem lettek tisztázva.

Nyilván mindenki, aki azt gondolja, hogy nem ért félre semmit, náluk is lehet félreértés, hiszen ritka az olyan gyakorló, aki tisztában van a saját félreértéseivel, mert különben már tisztázta volna ezeket. Általában a félreértésekre mások hívják fel a figyelmünket.

Mindig akkor érdemes tovább lépni, amikor a szint ahol állunk, teljesen meg van valósítva, ilyenkor természetesen következik a következő. Ha valamit kifelejtettünk, azért pedig vissza kell menni, lehetőleg minél hamarabb.

Első lépés

A kezdő szint a test átalakításával kezdődik. A következő szint már ezt feltételezni fogja, így mondhatjuk, hogy minden erre épül. Az átalakítás nem azt jelenti, hogy csak végigcsináljuk az idetartozó gyakorlatokat. Fontos, hogy véghezvigyük az érezhető tapasztalható átalakulást, aminek visszaigazoló jelei vannak. Ezt szokták nehéz résznek nevezni, mert rendszeres és sokszor igen megerőltető gyakorlatokat is tartalmaz, de ezek nélkül nem lesz változás, ami pedig elengedhetetlen.

Felkészülés olyan mintha a házunkba vendégeket várnánk egy fontos eseményre és beszélgetésre, de előtte nem pakoljuk ki a régóta ott raktározott kerti bútorokat, dobozokat stb., így emiatt nem fér be csak egykét ember, aki nem tud leülni sem, így nem tud sokáig maradni sem, és emiatt nem tudja elmondani azt, amit fontos lett volna tőle meghallgatnunk. Tehát A felkészülés avagy a test átalakítása azt jelenti, hogy kipakoljuk a felesleges dolgokat a szobából, berendezzük, kitakarítjuk és ezáltal alkalmassá válik vendégek fogadására és velük hosszas beszélgetésre. Ez a példa csak szemléltetni szeretné, hogy bizonyos feltételek nélkül nem jöhetnek létre továbbiak.

Ennek a felkészült állapotnak a fenntartása is fontos, mert ha egyszer már elértük akkor sem marad velünk örökre, lassan kezd eltűnni, ezért érdemes folyamatosan fejleszteni.

Átalakítás

Az első szinten az átalakítás, az izmok erősítését, nyújtását, lazítását jelenti, továbbá kimozgatással és választópontok nyitásával a helyes tartás megszerzése a cél. Ennek eredménye egy könnyed vagy üres érzés. A fejlesztés – főleg a lábakban – gyakran fárasztó izommunkával jár. Mindezt speciálisan kidolgozott gyakorlatokkal érhetjük el, amik szinte észrevétlenül fejlesztik az adott testrészt. Nem elegendő az általános nyújtás és erősítés. A Taijiquan speciális módon alakítja át a testet, nem igazán hasonlítható semmihez. Olyan változások jönnek létre a testben, ami a hétköznapi mozgásoktól nem tud kialakulni, néhol olyan izom erősödik, amiről nem is volt tudomásunk és olyan izom lazul el, amit úgy hiszünk, hogy nélkülözhetetlen a mozgáshoz.

A test átalakítása azt is jelenti, hogy ezután más megszokások és berögződések tartoznak a mozdulatok kivitelezéshez, mint azelőtt. A régi berögződött mozdulatok lecserélését jelenti, amihez szükséges azt felismerni, kontrollálni majd átalakítani. Ettől külsőleg nem fog létrejönni változás, viszont belsőleg igen, más érzés lesz járni, felemelni a kart, testsúlyt áthelyezni, stb. Ez nem belemagyarázás, hanem élesen és érezhetően más érzése lesz a testburoknak, amit viselünk. Mindenki érezheti saját magán aki eléri, nem szükséges bizonygatni, mert tapasztalható. A wudangi Daoisták úgy mondják, hogy olyan állapotba kerül a test, mint ahogy gyerek korunkban éreztük.

Qi vagy energia

Minden emberben van Qi, ami kering a testben. Az ilyen energiával való munka nem a kezdő szint eleme, viszont ettől függetlenül mégis dolgozunk vele. A test átalakításának eredménye, hogy a Qi szabadabban áramlik a testben, ennek következménye, hogy a test egészsége megerősödik.

A test átalakítása közben már dolgozunk a Qi-kel, lecsendesítjük, de nem követlenül Qi-vel való munkáról beszélünk, viszont amikor a test alakul, a Qi is alakul. Ilyenkor mondhatjuk, hogy a Qi-vel dolgozunk, hiszen a Qigong szó is ezt jelenti, de ne essünk abba a hibába, hogy mi a Qi-t akarjuk mozgatni a testben. Tehát kezdő szinten érdemes elengedni az elképzelést, hogy a Qi-t mozgatjuk, ez nagyon jól hangzik, de valójában a testet mozgatjuk és ezáltal dolgozunk a Qi-vel. Ennek megértésével néhány félreértést elkerülhetünk.

A gyakorlatokhoz tartozó kifejtés mindig tartalmazza azt, hogy mit kell csinálni ahhoz, hogy helyesen fejlesszen. Hiszen egy torna szerű mozgás azért nem dolgozik úgy a Qi-vel, mint egy Qigong. Ha követjük a helyes instrukciókat a gyakorlatokkal kapcsolatban, a Qi is mozgásba lendül és dolgozik.

A Qivel való munka az elején nem közvetlen, hiszen nem tudunk közvetlen dolgozni vele, éppen ezért tanuljuk a Taijiquant, hogy ezt megtanuljuk. Később haladó szinten a Qi-vel való munka közvetlen, de az út elején másra helyezzük a hangsúlyt, mint a végén.

Konklúzió

Legyünk türelmesek és vegyük komolyan a helyes alapok elsajátítását, ami a felkészültség első lépcsőfoka ahhoz, hogy később jók lehessünk a Taijiquan művészetében.