Sundoor

A legutóbbi edzőtáborban sikerült teljesen megszüntetni azt a félreértést miszerint többféleképpen lehet Taijiquan-t helyesen gyakorolni. Helyes út egy van, módszer lehet sokféle. Most nem a különböző stílusokra gondolok, mert ha értenék is valamelyikhez, akkor az csak a klasszikus Yang stílus, így a többiről nem nyilatkozom. Akkor hát miért ez az írás? Azért mert sok módszer és felvezetés van amíg a gyakorló rálel a lényegére ennek a művészetnek. A lényeg, hogy leljen rá, akár ilyen akár olyan úton, így a különböző módszerek nem okoznak zavart, mert ugyanoda visznek. A zavar abból eredhet csak, hogy valamely lényegi rész kimarad, ilyenkor valóban lehetnek nagy különbségek. Ennek megoldása egyszerű, hiszen az alapelvekben megfogalmazódnak kardinális részek így ha ezek nincsenek jelen, akkor okkal kereshetjük a megoldást a hibás kivitelezésekben.

Alapelvek

Az alapelvek egyben tartják a lényeget és összegzik, így biztosak lehetünk benne, hogy azt gyakoroljuk amit kell. A hiba ott lehet még, hogy nem ugyanazt értjük egy alapelv alatt mint amit kellene, hanem valami mást látunk bele, leegyszerűsítve azt – a szó rossz értelmében – így nem valósul meg az alapelv, mi pedig azt képzeljük, hogy igen. Ez valódi hiba lenne.

Mindig kapaszkodjunk a klasszikus írásokban megfogalmazottakra, jelen esetben az alapelvekbe és bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban azokat valósítjuk meg és nem valami mást, ha jelen vannak ahogy kell, akkor nincs nagy baj. Yang Cheng Fu 10 alapelvét korábban feltettem a menüből elérhető.

Az alapelvek szempontjából nem lehet másképpen, sem többféleképpen gyakorolni a Taijiquan-t.

Hitelesség

A hitelességét a gyakorlásunknak a visszaigazoló jelek tudománya hivatott igazolni, jelen művészetben ez nem más, mint a páros gyakorlatok. A páros gyakorlatok kikerülésével csak azt érhetjük el, hogy kikerüljük a visszaigazolását annak, hogy helyesen végezzük a formagyakorlatot és magát az egész Taijiquan-t. Szót lehetne ejteni a Mester által képviselt vonalról, hagyományról és átadásról, ami szintén nagyon fontos, de első körben egyszerűbben ellenőrizhetjük a helyes irányt a páros gyakorlatokkal.

Páros gyakorlatok

Ezen a ponton sok olyat hallottam, hogy ettől tartanak a gyakorlók, mert ez már harc és ők nem a harcért, hanem az egészségért, belső alkímiáért gyakorolják a művészetet és nem szükséges ezért nekik harcolni. Ez így teljesen tévedés, a korábban elmondott indokok miatt. Először is nem harcról van szó, hanem megszerzett képességek játékáról. A hangszerek sem harcolnak egymás ellen, amikor egy számot adnak elő, a páros gyakorlatban sem harcolunk, hanem megkeressük a hangok közötti csendet és hangot adunk neki.

Nincs erősebb és jobb, győztes vagy vesztes, csak tapasztalás és tanulság. A helytelen hozzáállás sajnos képes kivenni a lényeget és megpróbálja elkerülni azt a részt amiben esetleg veszteség érheti. Pedig valójában amit veszteségnek érez az a nyereség, abból a szempontból, hogy megtudja mit kell még gyakorolnia. Hát ettől fossza meg magát az ember amikor a Taijiquan-nak egyik részét kihagyja. Mindegy az indok amivel mentjük magunkat, sajnos minden mentség gyenge, ha kihagyunk valamit a művészetből, amit a teljesség elvére épít.

Az egészség szempontjából sem lesz olyan hatékony a gyakorlás, ha nem helyesen végezzük az alapokat, visszajelzés nélkül erre sincs garancia, hogy működni fog úgy ahogy hallottuk, hogy működhetne.

Eredmény

Mindegy honnan nézzük, ha a különleges képességek nem jelennek meg előbb utóbb, akkor a gyakorlásunk megrekedt, ilyenkor a hibásan elsajátított alapelvekben keresendő a megoldás és ott is javítható ki.

Ezért az alapok gyakorlása és fejlesztése egy örök feladatnak tekinthető, mert minden ezen áll, vagy bukik

Külsőségekben lehetnek különbözőségek, de belső munkában az eredmény hasonlatos, bármelyik módon tanultuk a Taijiquan-t. Ez egy nagyon szép művészet és időt és energiát kíván az elsajátítása, de megéri gyakorolni és megéri felrázni magunkat az álomból amiben haladónak képzeljük magunkat, így újra kezdőként elölről kezdve az alapokat mélyebb elsajátításra tehetünk szert.

Szép napokat és leengedett vállakat! ?